Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka pełna kakao

 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szkl mąki pszennej
  • ½ szkl maki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • ½ szkl cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1cukier waniliowy
  • aromat rumowy
  • tłuszcz
  • bułka tarta
  • 3 czubate łyżki masła
  • 2 łyżki kakao
  • ½ szkl cukru
  • 1 szkl wody

Sposób wykonania:
Do jajek wsypać cukier i całość ubić na pianę.
Wówczas dodać kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz obie mąki.
Dokładnie wymieszać i na koniec stopniowo wlewać rozpuszczone ale nie gorące masło.
Ucierać jeszcze chwilę po czym przelać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1 godziny.
W między czasie do rondelka wrzucić masło i rozpuścić na małym ogniu.
Wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia.
Wlać wodę i dodać kakao.
Dokładnie wymieszać i nadal gotować do zgęstnienia masy.
Po upieczeniu polać ciasto polewą i odstawić do jej zastygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *