Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka mięsno-ziemniaczana

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 1-2 cebule
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 25 dag mielonego mięsa
  • 3 jajka
  • ½ szkl. śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz
  • bułka tarta

Sposób wykonania:

  1. Pokrojony w kostkę boczek i cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju.
    W między czasie obrane ziemniaki zetrzeć na tarce odcisnąć z nadmiaru płynu, wówczas dodać boczek, mielone mięso, śmietanę, szczyptę majeranku oraz jajka.
    Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku.
    Powstałą masę przełożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 1,5 godz.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Aleksandra

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *