Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka jarzynowa z sosem

Składniki: jarzyny3go.jpg

  • 100 g szparagów
  • 1 duża młoda marchewka
  • 100 g groszku
  • 50 g szynki
  • 200 gęstej śmietany
  • 2 jajka
  • żółtko
  • sól, biały pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do formy

Sos:

  • sól,
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 5 łyżek posiekanej bazylii i natki

Sposób przyrządzenia:
Marchewkę i szparagi oczyścić, umyć, pokroić. Groszek opłukać. Szynkę pokroić w kostkę. Warzywa i szynkę wymieszać. Naczynie żaroodporne natłuścić. Wrzucić warzywa i szynkę. Jajka, żółtko, śmietanę, sól, pieprz, gałkę wymieszać, wlać do warzyw. Mikrofalować 14-16 min pod przykryciem przy mocy 600 W. Naczynie wyjąć, pozostawić przykryte.
Przygotować sos:
musztardę, sól, ocet wymieszać. Dodać wino, oliwę, cebulę i 2 łyżki zieleniny.
Letnia babkę wyłożyć na półmisek, posypać pozostała bazylią i natką. Podawać z sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *