Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babeczki z bakaliami

Składniki:
500g mąki,
40 g drożdży,
120 g cukru,
1 filiżanka letniego mleka,
375g margaryny
pół łyżeczki soli,
starta skórka z polowy cytryny i 1 pomarańczy,
5 jajek,
150 g rodzynek,
parę posiekanych migdałów

Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić zagłębienie. Mleko z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką maki oraz drożdże wymieszać i wlać w zagłębienie. Po około 15 minutach dodać pozostałe składniki ciasta, oprócz rodzynek, wyrobić, jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia. Po krótkim czasie jeszcze raz zagnieść, dodając rodzynki. Foremki dokładnie wysmarować Kasią, posypać mąką. Ciasto wlać do środka, przykryć ścierką i w cieple pozostawić jeszcze na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Dominika Ołdziejewska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *