Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Aromatyczne pstrągi z pieca Iwony

Składniki:

  • 6 całych  pstrągów/ wypatroszonych/

    Bejca:

  • 1 pęczek  natki pietruszki
  • 3 papryczki chili
  • 6-7 ząbków czosnku
  • pęczek  kolendry
  • 10 łyżek oliwy
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 6 grubych plastrów cytryny
  • 3 obrane pomidory pokrojone w grubszą kostkę
  • 2 łyżki masła


    Sposób przyrządzenia:

    Wszystkie składniki bejcy dokładnie zmiksować blenderem. Pstrągi natrzeć z wierzchu i od środka dokładnie. Do każdej ryby włożyć  po plastrze cytryny, odstawić do lodówki na 40 minut. Pstrągi ułożyć na foli aluminiowej. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C, około 30 minut. Na rozgrzanym maśle przesmażyć uprzednio przygotowane pomidory, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Upieczone pstrągi dobrze smakują  z białym pieczywem i sałatką z pomidorów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *