Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Arbuz kandyzowany

Składniki:

  • 2 kg średnio dojrzałych arbuzów ze skórą
  • 10 dkg cukru pudru
    Syrop:
  • 1 litr wody
  • 70 dkg cukru

    Sposób przyrządzenia:

    Arbuza umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Tak przygotowanego arbuza zalać 1 litrem wody, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia i parzyć w temperaturze około 80 – 90 stopni C przez około 3 godziny.  Kostki owocu obsączyć z nadmiaru syropu i suszyć w temperaturze około 40 stopni C przez 24 godziny. Po tym czasie arbuza oprószyć cukrem pudrem, obsączyć z wydzielającego się soku i dosuszyć w temperaturze pokojowej.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Teresę Niemirycz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *