Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Antrykot wołowy mojej babci

Składniki:

  • 40 dkg polędwicy wołowej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:
Mięso szybko umyć, osuszyć, ,przekroić w poprzek włókien na 2 do 3 porcji, przyprawić. Na patelni rozgrzać mocno oliwę, i szybko obsmażyć porcje z obu stron aby zamknąć pory mięsa. Masło rozetrzeć z tartą cebulką, przyprawami i zieleniną. Pastą tą natrzeć dno miseczki porcelanowej, ułożyć na nim obsmażone porcje mięsa i miseczkę postawić na rondlu z wrzącą wodą, podgrzewać 10 minut i podawać. Jako dodatek proponuję ziemniaki piure i jarzynkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *