Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Amor w kuchni

amorwkuchni0xw.jpgNie jest przesadą twierdzić, że niektóre potrawy zaostrzają apetyt na seks. Właściwie zestawione i wykwintnie podane rozbudzają w kochankach prawdziwy wulkan zmysłowości. Afrodyzjakiem, czyli wzmagającym podniecenie, działaniu niektórych potraw wiedziano już przed tysiącami lat. Greccy i rzymscy bogowie pławili się w namiętnej miłości biorąc siły z ambrozji, pokarmu, który był podobno robiony z kaszy jaglanej i miodu. Afrodyta, grecka bogini miłości, gdy chciała swoje romanse uczynić bardziej ekscytującymi, sięgała pełnymi garściami po potrawy z głębi i miodu. Zwykli ludzie pozazdrościli Afrodycie i zaczęli szukać równie skutecznych środków podniecających, które nazwali na jej cześć afrodyzjakami.

owoce4js.jpgOwoce
Wzmagają ochotę na miłość. Jeśli kochankowie na deser zjedzą banana, melona, granat, mango, morelę i brzoskwinię – do wyboru oczywiście poczują przypływ energii.

jarzyny4so.jpgJarzyny
Bogate w witaminy i mikroelementy, powinny być obecne w miłosnej diecie. Seler, por, bakłażan, korzeń pietruszki, sałata i papryka wspaniale działają na seksapil kobiet i potencję mężczyzn. Podobną moc mają grzyby, zwłaszcza smardze i prawdziwki.

napoje0ku.jpgNapoje
Łagodnie rozbudzają pożądanie. Wskazane są soki, lekkie wina i szampan, którego podniecającą rolę trudno przecenić. Cudownie rozgrzeje nasze zmysły także kieliszek węgierskiego tokaju.

miso8jt.jpgMięso
Wyczerpanym miłosnymi podbojami dodaje energii. Apetyt na ponowny seks wyostrzają na pewno dania z drobiu i zajęcy. Za afrodyzjaki uchodzą podroby: wątroba, nerki, żołądki, flaki, szpik kostny i móżdżek, a także egzotyczne dla nas rarytasy, jak jądra byków(w Hiszpanii), oczy jagniąt(na Bałkanach) czy grzebienie kogutów (na Węgrzech).

przyprawygif2xq.jpgPrzyprawy
Powodują przekrwienie męskości, a to sprawia, że panowie mają ciągłą ochotę na seks. Dlatego w kuchni nigdy nie powinno zabraknąć bazylii, chili, cynamonu, curry, kolendry, lubczyku, gałki muszkatołowej, papryki, pieprzu i wreszcie korzenia żeń-szenia. Przyspieszają trawienie i poprawiają krążenie, dzięki czemu czujemy się lżejsi i pełni energii. Legenda głosi, że Don Juan jadał na śniadanie omlet z 10 jajek, do którego garściami wsypywał przyprawy i dzięki temu, a nie jakiejś wyjątkowej sile, kochał się całymi dniami.

Cynamon
Jest to przyprawa o wyjątkowym słodkim i niepokojącym zapachu, która była znana i niezwykle ceniona w starożytności. Wywołując skojarzenia ze światem Orientu, pobudza wyobraźnię i fantazję. Cynamon jest jednym z bardziej popularnych afrodyzjaków, znajdującym szerokie zastosowanie zarówno w sypialni (ze względu na zapach), jak i w kuchni (szczególnie w potrawach mających stanowić wstęp do erotycznych zabaw we dwoje). Występuje zarówno w postaci kory, jak i w formie sproszkowanej.

Majeranek
Majeranek, stosowany najczęściej w kuchni jako przyprawa, nie tylko podnosi smak potraw, ale także wyraźnie wzmacnia ich afrodyzujące działanie. To suszone zioło może także znaleźć zastosowanie w sypialni – np. w mieszance wsypanej do małego wiklinowego koszyka, który ustawimy na nocnym stoliku. Intensywna woń majeranku pobudza zmysły i podnosi poziom zainteresowania intymną sferą życia. Zapach ten świetnie komponuje się z wonią suszonych owoców.

Mięta
To niezwykle popularne zioło charakteryzuje się intensywną mentolową wonią, która odpręża i uwalnia umysł od pesymistycznych myśli. Suszona mięta to idealny składnik ziołowych mieszanek, znajdujących zastosowanie w sypialni. Wyjątkowo zmysłowe działanie mają jej świeże liście – zapach staje się najintensywniejszy w chwili energicznego potarcia w dłoniach. Równie silna woń uwalnia się w chwili zalania świeżych liści mięty wrzącą wodą (dodając do niej dużą ilość cukru przyrządzimy na sposób arabski kojącą pragnienie herbatę).

Wanilia
Ta bardzo często używana w kuchni przyprawa charakteryzuje się słodką i niezwykle apetyczną wonią. Zapach wanilii ma uspokajające i odprężające działania, pozytywnie nastraja, działa na wyobraźnię i pobudza ochotę na wszelkie zmysłowe doznania. Świece o tej woni palące się w mieszkaniu stanowią jeden z elementów budujących zmysłowy nastrój wieczoru. Wspólna kąpiel w olejku o intensywnym zapachu wanilii może być świetnym preludium zabawy, która zakończy się w sypialni.

Kolendra
Dzięki swojemu pięknemu zapachowi i aromatowi ziarna kolendry występują w eliksirach miłosnych. Sproszkowane nasiona i młode liście używane są w kuchni orientalnej do stymulacji i poprawy trawienia. Zabawny jest fakt, że w wiktoriańskim lingua flora kolendra była symbolem "ukrytych zalet"! Istnieje, używany od tysięcy lat, napój miłosny z kolendry. Należy zemleć siedem ziaren kolendry, wymawiając imię osoby, na którą ma zadziałać, dodając: "ziarno pali, serce pali, spraw, byśmy zawsze się kochali". Proszek zaparza się następnie w wodzie źródlanej, odcedza i dodaje do jedzenia lub picia ukochanej lub ukochanemu.

jaja9jj.jpgJajka
Znakomicie działają na potencję. Im są mniejsze, tym większa ich skuteczność. Najlepiej jeść surowe, najwyżej lekko ścięte, nigdy gotowane na twardo.

kakao0di.jpgKakao
Zawsze miej pod ręką czekoladę. Ziarno kakao to nie tylko składnik słodkich deserów, ale też afrodyzjak, który zawiera substancje pobudzające. Kawa waniliowa z odrobiną cynamonu i mus czekoladowy to rozkosz zarówno dla podniebienia, jak i dla zmysłów. Po takiej dawce naturalnych "pobudzaczy", wzrośnie temperatura miłosnych zapałów.

owocemorza7ne.jpgOwoce morza
Mają działanie silnie pobudzające. Wiedział o tym Casanova i zjadał codziennie na śniadanie 50 ostryg. Za afrodyzjaki uważa się także krewetki, homary, ośmiornice oraz ryby: łososia, sandacza, pstrąga, węgorza, solę. Dobrą sławą cieszy się również kawior.


ostrygi5qz.jpgDieta kochanków
Pierwszy przepis na miksturę przedłużającą akt miłosny zapisano hieroglifami w Egipcie w 1700 r p.n.e. Zalecał regularnie spożywać z miodem suszone liście tarniny i akacji.
Średniowieczny lekarz Mosza Majmonides uważał, że wspaniałą potencję zapewnia mieszanka pieprzu, korzenia galgantu (rośliny podobnej do imbiru), cynamonu, anyżu, gałki muszkatołowej i macisu, czyli suszonego, sproszkowanego miąższu owocu muszkatołowca. Należało nią posypywać każde danie. Casanova zjadał na śniadanie 50 ostryg. Don Juan omlet z 10 jaj z ogromną ilością ziół i przypraw (bazylia, lubczyk oraz czosnek). Madame Pompadour, faworyta króla Francji Ludwika XV, gustowała w soku z marchwi. Zaskoczyła kiedyś znudzonego wykwintnymi przysmakami kochanka prostą potrawą z marchewki i ziemniaków polanych sosem beszamelowym. Dziś do afrodyzjaków zalicza się: czosnek, seler, por, pietruszkę, bakłażany, brokuły, szparagi, wszystkie jarzyny liściaste (czyli sałaty i kapusty), a także paprykę, marchew oraz różne kiełki (główne pożywienie rzymskich gladiatorów). Na seksapil i płodność kobiet oraz potencję mężczyzn działają grzyby zwłaszcza prawdziwki, smardze i trufle. Z owoców awokada, jeżyny, kiwi, ananasy oraz orzechy włoskie. Z mięs za afrodyzjaki uchodzą przede wszystkich podroby: wątroba, żołądki, nerki i móżdżek.

zensze3yg.jpgŻeń-szeń, roślina miłości
Korzeń tej chińskiej rośliny już dawno uznano za afrodyzjak. Wzmacnia, dodaje energii, podtrzymuje seksualną aktywność. Nie pobudza zmysłów, ale pozwala przedłużać stosunek. Żeń-szeń można palić, żuć i pić jak herbatę.

Przepis na żeńszeniówkę. Zanurzyć korzeń w 0,5l wysokoprocentowej wódki. Zamknąć i pozostawić na miesiąc. Osłodzić miodem. Można też od razu zalać korzeń osłodzoną miodem wódką. Nalewkę pije się codziennie, ale nie więcej niż kieliszek.

alkohol2jm.jpgStudzą miłosne zapędy
Alkohol w nadmiarze zamiast pobudzać – usypia. Wódka tylko w pierwszej chwili sprawia, że krew krąży szybciej. Po chwili, niestety przychodzi niemoc: tak intelektualna, jak i seksualna. Piwo wywołuje ociężałość, a po jego wypiciu kochankowie mają nieświeży oddech. Ciężko strawne mięso ostudza miłosne zapały. Zakochani powinni więc unikać kotletów wieprzowych, bitek wołowych i krwistych befsztyków. Źle na zmysłowość wpływają też wszelkie słodkości, mączne potrawy i ziemniaki. Tak więc kolacja, po której zamierzamy się kochać, powinna składać się z dań lekko strawnych i lampki szampana. 

Tekst na podstawie: http://omilosci.3.pogodzinach.net/start.php?name=omilosci&file=article&sid=29#jarz

2 comments for “Amor w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *