40 dag mąki

  10 dag margaryny

  15 dag cukru

  szklanka mleka

  2 jaja

  łyżeczka sypkiego amoniaku

  cukier waniliowy lub esencja zapachowa

  tłuszcz do blachy

 

Sposób wykonania :

Mleko zagotować. We wrzącym rozpuścić amoniak, ostudzić. Jaja utrzeć z cukrem i margaryną, dodać przesianą mąkę, ostudzone mleko i cukier waniliowy.

Szybko zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencje ciasta pierogowego) i pozostawić w lodówce do następnego dnia. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wykroić małe ciasteczka, ułożyć je na lekko natłuszczonej blasze i piec w gorącym piekarniku, aż się zrumienią.

Amoniaczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu przez dłuższy czas.

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
Fan Page na Facebook
Fan Page na Google+
Twitter


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi