Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Amerykańska Ambrozja

Składniki:


Ciasto:
• 125 g masła lub margaryny,
• 2 jajka,
• 120 g cukru,
• 100 g mąki pszennej,
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Lukier:
• 180 g cukru pudru,
• 2 – 3 łyżki wody,
• parę kropli olejku miętowego.

Sposób przyrządzenia:
Wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą płaską formę. Nastawić piekarnik na 150 stopni. Stopić i ostudzić tłuszcz.
Ubić jajka z cukrem. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do jajek.
Wymieszać z tłuszczem i wlać ciasto do formy.
Piec przez około 25 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Lukier: Wymieszać cukier puder z wodą. Doprawić olejkiem miętowym.
Posmarować ciasto lukrem i odstawić do zastygnięcia. Ciasto można udekorować listkami mięty.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *