Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

10 kulinarnych sposobów na zwiększenie odporności

Zielona HerbataZielona Herbata – herbata szczególnie zielona zawiera ogromne ilości antyoksydantu EGCG – redukuje ryzyko większości typów raka, zawiera również składniki pomagające w wzroście pożądanych bakterii w układzie pokarmowym a przeciwdziała namnażaniu się tych szkodliwych z grupy E. coli czy salmonelli – dlaczego jest to ważne około 70 procent układu immunologicznego związane jest z układem pokarmowym, kilka filiżanek herbaty na dzień powinno pomóc. {hidetags}

Papryczki chiliPapryczki Chili – pomagają stymulować metabolizm, działają jako naturalna substancja rozrzedzająca krew i powoduje wydzielanie endorfiny – substancji które między innymi powoduje uczycie zadowolenia, nie wspominając o poprawie smaku wielu potraw (wcale nie musza być ostre).

Chili są również bogatym źródłem beta-karotenu z którego syntetyzowana jest witamina A – pomocna w zwalczaniu infekcji oraz kapsycynę (składnik odpowiedzialny za ostrość chili) który niweluje działanie substancji odpowiedzialnych za zapalenia (neuropeptydów).

Żurawina – pełna antyoksydantów i substancji antybakteryjnych (szczególnie pomocnych prze zapaleniach układu moczowego), zapobiega odkładaniu się wapnia w naczyniach krwionośnych ma też działanie antyrakowe.

Uwaga na soki kupowane u nas – tylko niewiele zawiera prawdziwą żurawinę, a podawanie składu (50% soku żurawinowego 2%) przez z jednego z producentów – to chyba czyste chamstwo – nie oznacza to że jest tam 50% soku żurawinowego tylko że jest tak 2% w połowie rozpieczonego soku żurawinowego), jest również dostępny w handlu sok (syrop) żurawinowy nie zawierający żurawiny!

Imbir – aromatyczny składnik wielu dań azjatyckich ma działanie przeciw rakowe jak również przeciw bakteryjne, łatwo kupić świeże kłącza w supermarketach, choć aromatyczna przeprawa nie każdemu musi przypaść do gustu jest doskonała w połączeniu z sosem sojowym jako marynata do ryby czy kurczaka.

Słodkie ziemniakiSłodkie ziemniaki – (niestety bardzo mało popularne w Polsce) podobno jedno z najzdrowszych warzyw. Zmienia ryzyko związane z biernym palenia i pomaga zapobiegać cukrzycy, zawiera również cenne antyoksydanty pomagające zwiększyć „metabolizm pokarmowy” i działanie układu odpornościowego. Ich zapobiegawcze działania obejmują również choroby serca, wylewy choroby wątroby oraz Alzhaimera i Parkinsona. A dodatkowo smakują wyśmienicie i spokojnie mogą zastąpić „nasze” ziemniaki nawet u zatwardziałych ich zwolenników.

Pomidory – zawierają antyoksydanty, pomagają zapobiegaj chorobom degeneracyjnym, można je spożywać również gotowane (tzn gotowanie nie ma wpływu na zawartość substancji korzystnej w tym wypadku… bo chyba każdy używa pomidorów…)

Czarne Jagody – niczym kule armatnie przeciwutleniaczy – pomagają zapobiegać chorobom układu krwionośnego i rakowi, jedna porcja zawiera więcej przeciw utleniaczy niż jakiekolwiek inne owoce.
Cynamon – bogaty w przeciwutleniacze, zapobiega powstawaniu zakrzepów, i hamuje rozwój szkodliwych bakterii (np. pomaga zwalczać „brzydki oddech”) – badania pokazują również że pomaga w regulacji cukru w krwi, pomagając w obniżeniu ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2.
Co więcej cynamon pomaga w obniżeniu złego cholesterolu. Można go dodawać do jogurtu lub płatków.

Figi – pełne potasu, magnezu i przeciwutleniaczy, pomaga również w utrzymaniu odpowiedniego pH (utrudniając tym samym „inwazje” bakterii chorobotwórczych), błonnik zawarty w figach reguluje również gospodarkę cukrami.

Wybieraj figi z ciemną skórka gdyż zawierają więcej składników. Choć ja lepsze byłyby świeże – łatwo dostępne podczas wyjazdów urlopowych na południe, można jeść również suszone. Cztery – pieć fig tygodniowo powinno pomóc.

Granaty – sok z tych owoców obniża ryzyko wystąpień raka – granaty zawdzięczają to ich barwinkowi.

Podane w artykule informacje nie mają charakteru medycznego, nie stanowią tez żadnych oficjalnych zaleceń dietetycznych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *