Żeberka w marynacie z ketchupu Ani
Żeberka w marynacie z ketchupu Ani0 out of 5 based on 0 voters.
Pobudź swój apetyty i przygotuj znakomity przepis na żeberka. Żeberka w marynacie z ketchupu Ani. Lista zakupów; żeberka, ketchup, miód, czosnek.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 szkl ketchupu łagodnego
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.Do miseczki przełożyć ketchup, miód i musztardę.Dodać jeszcze ocet jabłkowy oraz olej.Całość dokładnie wymieszać.Wówczas dodać jeszcze cukier oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Ponownie wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.Wstawić je pod przykryciem do lodówki na całą noc.Następnego dnia wyjąć z lodówki i przełożyć od naczynia żaroodpornego.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1,5 godziny.
Liczba porcji: 6
- Szczegóły
- Kategoria: Żeberka
- Opublikowano: wtorek, 09, luty 2021 12:31
- Monia