Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka pieczone z miodem

 

Składniki:

 

  • 1 kg żeberek
  • 1 kostka bulionu
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Bulion doprowadzić do wrzenia.
Wówczas dodać listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz włożyć żeberka.
Gotować około 1,5 godziny na małym ogniu.
Po tym czasie wyjąć żeberka i przełożyć je do naczynia żaroodpornego.
Natomiast szklankę bulionu wymieszać z koncentratem pomidorowym, miodem, sokiem z cytryny oraz bazylią.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem .
Powstałym sosem zalać żeberka.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *