Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczna pieczona szynka z drobiowym farszem

Składniki:

  • 2 kg szynki
  • 1 kg mielonego mięsa drobiowego
  • majeranek
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Szynkę umyć, osączyć na papierowym ręczniku, rozciąć tak by powstał płat i natrzeć solą i pieprzem. Mięso mielone doprawić do smaku solą, majerankiem i pieprzem. Całość wymieszać i wyłożyć na szynce, rozsmarować i zwinąć ciasno jak roladę. Związać nicią bawełnianą. Włożyć do rękawa do pieczenia. Boki rękawa ściśle związać i włożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C około 2 godzin. Przed końcem pieczenia rozciąć rękaw i piec jeszcze 10 minut dla uzyskania złocistego koloru i chrupiącej skórki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *