Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śliwki marynowane

 

Składniki:

  • 2,5 kg śliwek
  • 1 kg cukru
  • 2 ½ szkl. czerwonego półwytrawnego wina
  • 3 szkl. 10%octu
  • skórka starta z ½ cytryny
  • goździki

 

Sposób wykonania:

  1. Wino wymieszać z octem, cukrem, skórką z cytryny i goździkami po czym doprowadzić do wrzenia. Następnie wrzucić śliwki i ugotować.
    Ugotowane śliwki odcedzić a zalewę jeszcze chwilę pogotować i odstawić do ostygnięcia.
    Śliwki przełożyć do słoików i zalać je zalewą.
    Odstawić na 7 dni.
    Po tym czasie zalewę ponownie zlać, zagotować, ostudzić i zalać śliwki.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *