Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś w ziołach i białym winie Iwony

Składniki:

  • 2 filety łososia
  • 3 łyżki oleju
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • kolorowy pieprz w ziarenkach
  • 2 szklanki białego wina
  • ½ łyżeczki szafranu
  • 1,4 dkg żelatyny
  • suszona pietruszka
  • bazylia
  • oregano, lub inne ulubione zioła
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przyrządzenia:
Kawałki łososia posmarować olejem. Seler i pietruszkę drobniutko posiekać, rybę obtoczyć  w ziołach, kolorowym pieprzu i warzywach. Całość polać winem i włożyć  do gorącego piekarnika 200 stopni C na około 30 minut. Od czasu do czasu skropić odrobiną wina. Szafran połączyć z sokiem z cytryny. W ½ litra wody rozpuścić żelatynę, połączyć obie substancje i podgrzać, prze cały czas mieszając. Upieczone i wystudzone dzwonka łososia wyłożyć na półmisek i polać ostudzoną  żelatyną z sokiem.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *